EN WEER TERUG IN DE BEWOONDE WERELD, THAITI....
Door: markenvanessa
20 Juli 2012 | Frans Polynesië, Papeete
Bij Toau kwamen we precies met dood tij aan. Dat was een stuk relaxter binnen komen! Een paar mijl de hoek om zijn we voor anker gegaan. Heerlijk, helemaal geen boten hier en weer super helder water. We hebben lekker gejetskied hier en Nick en Luuk hingen op de surfplank achter de bijboot. ´s Avonds wat gegeten bij de Boomerang en Mark en John waren nog even aan het vissen. Toen kwamen we er achter hoeveel haaien hier zitten!!! Man niet normaal! Ze kwamen echt overal vandaan! Uhm ok, en hier hebben we vanmiddag lekker gezwommen met zijn allen, haha!! Maar het gekke is, daar kwamen we later achter, dat zodra er iemand in het water sprong (overdag) gingen de haaien weg (of zagen we ze gewoon niet meer ;) ). Het snorkelen bij de koraal hoofden was ook weer super mooi. Het koraal heeft hier veel kleurtjes en er zijn ook weer een heleboel verschillende en mooie vissen. Mark en John hadden alleen toen ze samen gingen duiken een vervelende (of nieuwschierige) haai achter zich aan en daar hadden Deb en ik een paar dagen later last van. En ik moet je vertellen, dat is toch niet echt heel relaxed! Ik spring het water in en hij komt recht op me afzwemmen, dan krijg je toch een beetje de kriebels. Hij is ons ook het hele verdere rondje gevolgd en dus wisten we op een gegeven moment niet hoe snel we het water uit moesten komen, we almost ´could walk on water´ hahaha. Nou dat was een enerverend stukje snorkelen. Staan we later op het strandje, zien we weer een vin door het water gaan, die langzaam verdwijnt! Ach, just an other day at the Tuamotus, haha.
La Luna besluit als eerste een baai verder te gaan liggen om van daaruit richting Thaiti te vertrekken. De boomerang en wij besluiten vanaf deze plek te gaan, anders lopen we Thaiti in de nacht aan. Nog 1 avondje haaien vangen en dan vertrekken we met z´n allen naar Thaiti. De pas uit gaat perfect en we kunnen al bijna direct zeilen. Het is zo´n 230 mijl en we zullen er dus ongeveer 2 dagen over doen. Ik heb ´s ochtends al het deeg klaar gemaakt voor het brood en het lukt me dit keer zowaar om een (redelijk) luchtig broodje te maken, eureka!!!!haha, dat dat nog is een keer ging lukken!!!Nou mijn dag kan niet meer stuk en ook het weer is perfect! Met een knoop of 4-5 besluiten we zo veel mogelijk naar het zuiden af te zakken, zodat we als de wind draait en toeneemt we deze meer van achter kunnen pakken. In de loop van de avond neemt de wind toe en zet Mark het eerste rif. We moeten nog aardig moeite doen om niet te hard te gaan. Langzamer dan 6,5 – 7 knopen is bijna onmogelijk. Maar omdat we wat verder afgezakt zijn is dit niet een heel groot probleem. De zee is vrij onrustig, wat het wat oncomfortabel maakt, maar we lopen netjes om een uur of 8 binnen. Vlak voor de ingang drijft een andere zeilboot die hulp nodig heeft en de kustwacht heeft opgeroepen. Deze varen eerst vol gas tegen de boot aan, waarna ze de zeiloot een sleepje geven, haha. Relaxed ook!
Zo daar zijn we dan, Tahiti!! Leuk hoor, weer een beetje bedrijvigheid! We liggen aan de boulevard, dus er komen ineens een heleboel mensen langs. Even wennen, maar ook wel weer erg gezellig. Ik had met Denise (La Luna) al afgesproken om een keer lekker de stad in te duiken en dat kan hier prima! Maar eerst even naar de supermarkt. Daar aangekomen voelen we ons een kind in de snoepwinkel! Ohh moet je kijken, verse groente!! Ohh lekker en kaas en (kwijl, kwijl) BIEFSTUK!!!mmmmm! We halen een groot stuk biefstuk en allemaal andere lekkere dingetjes, wat een feest!!De mensen in de supermarkt staan ons op een gegeven moment aan te kijken of we wel helemaal in orde zijn, zo blij lopen we elkaar te vertellen wat er hier allemaal te koop is, haha. ’s Avonds na het feestmaal vallen we tevreden en uitgeput in slaap.
We liggen met z’n drieen achter elkaar aan de kade en dat maakt het makkelijk voor de mannen om samen allerlei klusjes op te knappen. Van onze buitenboordmotor is de achteruit er mee gekapt en de mannen heben hier hun project van gemaakt. Alles wordt op de steiger gedaan. Sleutelen, happy hour, en zelfs bbq-en doen we op een gegeven moment gewoon op de steiger!! Geweldig toch!! Alleen de kakkerlakken die schijnbaar onder de steiger leven zijn een beetje vervelend!! Die komen gewoon omhoog en eten gezellig mee, iehhh!!Maar met de nodige bestrijding zijn ze ook zo weer weg, gelukkig!!
We zijn hier ook weer naar een grote show geweest, waar ze de traditionele dansen uitvoerde. Allemaal mooie kostuums en wat kunnen die meiden toch soepel met die heupen wiegen!! Later zagen we in het park nog een optreden van een paar indrukwekkende mannen!!Heel gaaf! Ook werden er weer roeiwedstrijden gehouden en zijn we bij het fruitrennen!!! Wezen kijken. Geweldig! Aan een boomstam een paar trossen banen en daar een parcour mee afleggen.
Denise, Deb en ik gaan nog een keer lekker de stad in!! Heerlijk lekker een ontspannen dagje! We slagen alle drie leuk, al is het wel vrij duur hier. Maar dat mag de pret niet drukken, haha. Heerlijk weer ff de normale dingetjes. Mark en ik zijn nog naar een grote markt geweest, waar we allemaal lekkere verse dingen gehaald hebben. Ook heel leuk hier zijn de busjes waaruit ze eten verkopen. ’s Avonds komen dez busjes bij elkaar op een groot plein en kan je heerlijk eten.
De Boomerang is verder gegaan, want die krijgen vrienden over in Rajathea. La Luna en wij zijn verplaatst naar een moring aan de andere kant van de stad. Fruit de Mar heeft zich ondertussen ook weer bij ons gevoegd en zo zijn we weer met 3 Nederlandse boten, haha. Over een paar dagen gaan we naar Morea (kleine 20 mijl verderop) en dan verder de kant van Bora Bora op.
21 Juli 2012 - 07:34
Toos:
Wat heb ik weer genoten van je verslag. Zie ik het goed; haal je een haai binnen? Hebben jullie die ook gegeten? En die tuamotus-vis, eten jullie die ook? Wat een schitterende foto's. We kunnen er op deze manier zo bij zijn.Wel gezellig dat jullie met meerdere nederlandse boten zijn. Dat geeft wat aanspraak en gezelligheid. Het lijkt me verslavend zoveel avontuur. Laten we hopen dat jullie thuis in Nederland weer aan het gareel kunnen wennen. Australië zal ook een optie zijn neem ik aan.Lieve groeten en ik kijk uit naar je volgende avontuur.