WAT EEN NACHT WEER!
Door: markenvanessa
30 November 2010 | Portugal, Portimão
Het is jammer genoeg nog net een beetje te koud. Al is het al weer warmer dan in Peniche. Maar we gaan de goeie kant op!!
Zaterdag maken we ons klaar om te vertrekken. Iedereen is een beetje gespannen al zien de weerberichten er goed uit. We maken ons niet zo druk om dit stukje. We zitten meer met de oversteek naar de canarische eilanden in ons hoofd. Bart gaat als eerste weg. Wij moeten nog ff douchen en een boodschap doen. Als we uitchecken komen we ook Kid tegen, hij (en zijn bemanning die hij gisteravond heeft toegezegd mee te gaan) zijn er ook klaar voor!
Als we vertrekken schijnt het zonnetje en hebben we zin om verder te gaan. Er varen allemaal kleine zeilbootjes voor ons, maar die worden door een motorboot naar opzij geroepen. En zo hebben wij de ruimte om de zee op te gaan. Grappig gezicht als iedereen voor je opzij gaat haha.
Het begint allemaal vrij rustig. Er staat wel een beetje zee, maar dat is prima te doen. Maar op een gegeven moment krijgen we de wind recht van achter en is het toch een stuk minder gezellig zeilen. De wind neemt ook toe en we hebben te veel zeil op staan, waardoor we veel te hard gaan. Je voelt dat de boot er moeite mee heeft en de spanning neemt weer toe.
Op een gegeven moment draait de wind en moeten we de spinakerboom naar de andere kant zetten. De boot wordt ondertussen meegenomen door de golven en met de wind recht van achter, gaan we alle kanten op. Best een pittig karweitje om de boom om te zetten. We hebben hem bijna op zijn plaats als er een touw uit schiet, die we naast de boot zien gaan. Mark begint keihard te schelden en ik krijg zowat een hartverzakking, want ik denk minstens dat er iets heel ergs aan de hand is. We moeten alleen de boom weer naar beneden laten en het touwtje er opnieuw doorheen doen. Best lastig, want ik krijg nog een paar golven water over me heen en Mark staat ook niet zo stabiel boven op de boot, maar het lukt allemaal. Het water is zelfs niet eens zo koud, dus dat valt mee. M´n Uggs zijn wel helemaal doorweekt hahaha. Maar ach, als dat het ergste is haha.
Ok de spinakerboom staat op z´n plek, nu kunnen we een rif in het grootzeil doen.
De wind is toegenomen en waait nu zo´n 25 tot 30 knopen. We kunnen er maar 1 rif in doen, want de rest is nog niet klaar!!Ah, puntje voor de volgende haven. Zorgen dat we er minimaal tot 3 x een rif in kunnen zetten. Het ene rif heeft niet veel zin, want we gaan nog steeds veel te hard. We besluiten op een gegeven moment het grootzeil maar helemaal te laten zakken en alleen met de genua te zeilen. Ongelofelijk, maar we doen alleen op dit zeil nog steeds 7-8 knopen.
Zodra we het grootzeil hebben laten zakken wordt het wel gelijk een stuk rustiger.
Mark besluit maar gelijk even te gaan liggen, zodat hij vast wat kan rusten. Het is dan een uur of 7. Hij komt nog een paar keer kijken en gaat dan weer snel terug naar bed. Naarmate het later wordt gaat het minder waaien en besluiten we het grootzeil weer op te zetten. Ik denk lekker een spelletje te doen op mijn DS, om de tijd te doden, als ik erachter kom dat de batterij leeg is, lekker weer!!Dan maar een muziekje luisteren! Op een gegeven moment, als ik lekker zit mee te zingen in de kuip, kijk ik naar de autopilot en zie ik deze heel hard oplopen. Hij gaat een hele andere koers doen. Als ik goed en wel besef wat er gebeurt, zie ik dat de wind aan de verkeerde kant in het zeil waait. Ik besluit Mark maar even wakker te maken. Zwaar sacherijnig van vermoeidheid komt hij naar buiten. Maar ook dit komt weer goed met niet al te veel problemen.
We gaan weer verder. Ik ga nu maar even liggen, dan kan Mark de wind even in de gaten houden. Na 2-3 uurtjes neem ik het weer over en ga weer lekker in de kuip een muziekje zitten luisteren. De wind is bijna helemaal weg, de motor staat aan en we kabbelen rustig verder. Ik zie in de verte op een gegeven moment allemaal rode lichtjes en probeer te ontcijferen wat dat allemaal is. Dat kunnen toch niet allemaal boten achter elkaar zijn?? Ik sta me te focussen op de lichtjes als er in ene een windvlaag van zo´n 25 knopen over ons heen raast, waardoor we zowat vertikaal over het water gaan. Ik schrik me dood!!Mark ligt naast het bed en vliegt gelijk naar buiten en Sam staat ook gelijk buiten. Ongelofelijk hoe plots en snel dat gaat!! De zekering van de auto piloot slaat er uit en we gaan nu echt heel schuin!! Mark pakt het stuur over en ik laat de schoot van het grootzeil vieren, waardoor we weer rechtop komen. Pffff, dat was bijna een beetje TE spannend. We zitten nog ff na te puffen en dan zet ik de motor uit en verwissel de zekering. Jaja, dat heb ik eerder gedaan, dus dat weet ik nu, haha.
Ik besluit nu maar even te gaan liggen weer!! Dat heb ik wel nodig haha. Wie zei er ook al weer dat zeilen leuk was???hahaha. Maar we hebben het weer overleeft.
Tegen de ochtend als het licht wordt passeren we Bart op zo´n 50 meter afstand. Best dichtbij dus. Later varen we de hoek bij Portugal om en besluit Mark nog even te gaan liggen. Hij heeft ook niet echt veel slaap gehad vanacht. Iedere keer als ik op wacht zat gebeurde er weer wat!!haha. Maar de zee is inmiddels weer zo glad als een spiegeltje dus dat kan ik wel handelen. Hij valt gelijk in een soort coma en ik wek hem zo´n 6 mijl voor we er zijn.
We zijn de eerste die binnen komen. Als we een pizza besteld hebben en terug lopen naar de boot, zien we ook Bart aan komen. Zodra hij ligt komt hij nog even kijken hoe wij het hebben gehad. En ook hij heeft een zware nacht gehad. Hij is blij dat hij er is. Een uur of 2 later komt ook Kid binnen. Hij ligt helemaal in een deuk over wat voor een klote nacht dit wel niet was. Het was voor zijn bemanning de eerste keer zeilen en ze hebben alleen maar over de reling gehangen. En toch hadden ze heel erg genoten hahaha..
Nou ja, iedereen is in ieder geval weer veilig aan gekomen, in Portimao dit keer.
30 November 2010 - 19:51
Joyce:
Hey Vanes, wat een verhaal weer pffttt...! Is voor jullie zelf toch iedere keer weer grensverleggend!
Misschien als ik je verslagen goed blijf lezen kan ik theoretisch gezien straks ook zeilen met al die termen erin haha!
Cees is erg geinteresseerd in jullie verslagen en vindt het leuk als ik ze voorlees :-( haha
Hij vraagt ook of jullie een stopzak hebben aan boord..
Hij heeft uitgelegd wat het is maar ik ben het meteen weer vergeten.
Trouwens wel leuk dat jullie deze reis een soort van gezelschap hadden!
Nou zet m op en hou je moeder ook op de hoogte dan is ze weer wat rustiger ;-)!
Ze heeft nu al vakantie gevraagd voor volgend jaar om jullie te bezoeken en dan nog wel voor een paar weken!
Daar moet ik nog eens goed over nadenken maar als ze goed haar best blijft doen...wie weet,hahahaha!
Groetjes Joyce en Cees -
01 December 2010 - 13:42
Grensverleggend is het af en toe zeker hahahaha!! Je schrikt je rot als je ineens zo plat over het water gaat!!:). Ik heb even nagevraagd, maar Mark weet ook niet wat een stopzak is. Dus ik weet niet of we dat aan boord hebben haha. Wel leuk dat we trouwe fans hebben trouwens!!;)
We gaan als het goed is vanacht weer verder richting Casablanca, Marokko, maar het regent en onweert hier nu nog, dus ff aan kijken. We hebben niet zoveel zin om met onweer op zee te zitten. Maar we houden jullie op de hoogte!! -
01 December 2010 - 18:43
Toos:
Spannend hoor, ik gun jullie dit avontuur van harte. -
01 December 2010 - 19:59
Sander:
hier ligt ijs op de sloot en is erg koud .vannacht in nederland -6 tot -10
spannend reis verslag hoor en tot over
659 dagen . -
06 December 2010 - 12:40
Ted En Selina:
Hoi Mark en Vanessa,
Leuk om te lezen over jullie avonturen. Wat een ervaring zeg. Wij genieten volop in jullie huis op het Tuinpad dus doe maar rustig aan :-)
We blijven jullie volgen, veel plezier!