Via Peniche naar Cascais - Reisverslag uit Cascais, Portugal van markenvanessa - WaarBenJij.nu Via Peniche naar Cascais - Reisverslag uit Cascais, Portugal van markenvanessa - WaarBenJij.nu

Via Peniche naar Cascais

Door: markenvanessa

Blijf op de hoogte en volg

27 November 2010 | Portugal, Cascais

Zondagochtend en we staan op tijd op, want vandaag gaan we weer verder. We zetten alles vast in de boot, want er is een ruwe zee voorspelt voor vandaag. Golven van een meter of 4 – 5, maar wel goeie wind. Met een beetje geluk kunnen we een heel stuk zeilen vandaag en hoeven we pas vanacht de motor aan te zetten. We gaan proberen zo ver mogelijk richting Lissabon te komen.

Als we naar buiten kijken zien we al grote dreigende donkere wolken boven ons, dus aan een regenbui zullen we wel niet ontkomen. Niet echt de ideale omstandigheden, maar het is niet anders. We moeten weer verder.

We varen de baai op en hijsen het grootzeil. Er is bijna geen wind nog, maar dat zal zo wel komen. Aan de golven te zien moet het waaien. Het duurt langer dan verwacht voor de wind komt, maar als hij uiteindelijk komt hebben we een knoop of 25 schuin van achter. De motor kan uit en we kunnen zeilen. We krijgen nog een paar keer een plensbui over ons heen en beginnen doorweekt aan onze tocht.

Toen we vertrokken zagen we Bart voor ons op en neer gaan (de Belg die ook in de haven lag) maar tegen de tijd dat we de baai uit waren, hadden we hem ingehaald. Aan zijn boot is goed te zien hoe ruw de zee is. Wij gaan ook zo heen en weer, maar dat merk je toch minder. Al hoewel, ik heb goed door hoe ruw het is, want ik begin langzaam aan weer misselijk te worden. Ik kan niet meer goed zien en besluit even te gaan liggen. In de hoop dat de misselijkheid verdwijnt en dat gebeurt gelukkig. Na een tijdje ga ik weer naar buiten en is ook het zonnetje weer gaan schijnen! Altijd lekker!! Mark heeft de zeilen helemaal goed gezet en we doen gemiddeld een knoop of 7/8.

We hebben de gang lekker te pakken, als er in de verte een grote regenbui aan komt. Omdat het zo hard waait duurt het niet lang voor hij boven ons zit. Op zo’n moment gaat het even heel hard waaien en keihard regenen. Mark besluit dan met de hand te sturen en ik sluit alles af in de boot, zodat het daar niet ook zo nat wordt. Het duurt maar een minuut of 5 en dan is het weer voorbij. Wel lang genoeg om net weer zeiknat te worden. Dit gebeurt een paar keer. Ik verbrand mijn vinger nog aan een touw toen ik waarschijnlijk heel even niet op stond te letten. Die schoot met een rotgang van die lier af, zo door mijn vingers heen. Ik probeerde hem nog vast te pakken, maar dat lukte niet er stond te veel kracht op. Dat was wel even een paniekmomentje, maar gelukkig had ik gelijk los gelaten waardoor ik alleen maar een klein sneetje had.

Dan valt de avond weer en we hebben geluk vandaag, want het is volle maan. Wat inhoudt dat het heel licht is buiten. Net of het licht aan staat.
Ik hou de eerste wacht, maar kan om half 12 mijn ogen niet meer open houden. Dus neemt Mark het over. Als ik om 2 uur weer wakker wordt vraag ik of hij wil gaan liggen, maar de wind is aan het afnemen en er moet veel met de zeilen gebeuren. Hij blijft dus nog even buiten. Om half 6 kan hij zijn ogen niet meer open houden en ga ik weer naar buiten. Ik zie aan de ene kant de zon weer op komen, terwijl ik aan de andere kant de maan nog steeds zie. Mooi gezicht!! Tegen een uur of 7 is de wind vrijwel helemaal weg en moet de motor aan. Hebben we het toch nog de hele nacht uitgehouden zonder!! De dag verloopt verder prima. Geen rgenbuien meer, wel koud.

Tegen een uur of 6 varen we de haven bij Peniche binnen. Er is helemaal niks stuk gegaan deze reis!!!!
Blij dat we voor het donker binnen zijn, worden we al opgewacht door iemand van de haven. Hij spreekt engels en heeft duidelijk al een paar biertjes op. Hij is heel vriendelijk, alleen is de Marina gesloten!!!De stijgers zijn verrot!! Wij zien onze geest al dwalen, dat we nog een nacht door moeten, maar gelukkig kunnen we aan de overkant een moring pakken en kunnen we daar aan gaan liggen. Dat is nog gratis ook!! Hier komt dan mijn jarenlange krabvis ervaring goed van pas hahahaha. Ik pak met een grote haak het lijntje, maak hem vast en we liggen!

De volgende dag gaan we in het dorpje kijken, waar we met het bijbootje naartoe varen. Het is hier heel gezellig en iedereen spreekt hier engels. Ook lekker dat je jezelf weer is verstaanbaar kan maken. I.p.v. dat je een gesprek aan het voeren bent en je hebt het allebei heel ergens anders over!!
Je hebt hier van die grote Chinese zaken waar ze echt van alles verkopen en voor een leuk prijsje. Deze zaken doen ook niet aan siesta’s dus dat komt mooi uit. Internet zoeken hier is nog best een opgave, maar als we net besluiten terug te gaan komen we een internet cafeetje tegen. We downloaden wat weerkaarten en gaan weer verder. Het is ondertussen keihard gaan regenen en de kleine steentjes in de straten zijn spekglad geworden. Glibberend en glijend lopen we terug naar de haven en varen we terug naar de boot. Nu maar ff lekker rustig een film kijken en morgen weer verder naar Cascais.

Woensdag 24 november
Vandaag belooft het een schitterende dag te worden. Het zonnetje gaat de hele dag schijnen en we krijgen zo’n 10 tot 15 knopen wind mee. Als we op staan schijnt het zonnetje al volop. Heerlijk!!Daar word je gelijk al een stuk vrolijker van! We hoeven niet veel te doen en kunnen dus vrijwel meteen weg.

Als we de zee op varen worden we allebei heel blij. Hij is zo glad als een spiegeltje!! En de zon schijnt en we hebben goeie wind!!!Het moet toch niet gekker worden!!We hebben heerlijk gezeild vandaag en hebben gemiddeld zo’n 5/6 knopen gedaan. Het is echt genieten zo met dat zonntje, zonder motor! Naast ons zien we de kustlijn van Portugal en we genieten volop. Als ik binnen een mailtje aan het versturen ben, komt er nog een klein vissersbootje heel hard naar Mark toe varen. De man op die boot houdt heel trots en keihard lachend een grote inktvis omhoog en steekt zijn duim op. Dan vaart hij weer weg, helemaal blij. Voor hem is het ook een goeie dag vandaag hahahaha!!

Op een gegeven moment zetten we de spinaker op. Mooi gezicht zo’n inmens zeil en we gaan gelijk weer een stukje harder! Tegen de avond komen we in Cascais aan. Achter ons zien we dat Bart er ook bijna is.
Het is een hele grote luxe haven hier. We krijgen een fles wijn als welkomstpakket. Het ziet er heel gezellig uit hier. We vinden allebei Portugal gezelliger en vriendelijker dan Spanje. Jammer bijna dat we hier maar zo kort zijn. We komen ook nog een andere jongen tegen ‘Kid’ en hij is ook alleen aan het zeilen, hij neemt alleen iedere keer mensen mee. We gaan zaterdag met z’n allen vertrekken naar de hoek van Portugal

• 28 November 2010 - 16:57

Toos:

Weer genoten van je verslag. Goede reis!!!!

• 29 November 2010 - 18:01

Emmy:

hallo jongelui nou ik heb net alle verslagen achter elkaar gelezen,
    mijn god wel een beetje veel pech maar nu gaat alles weer de goeie kant op.
    ik hoop dat het jullie nu een beetje meegaat zitten en een beetje minder hoge golven zou wel lekker zijn,vindt het wel knap hoor om zo;n avontuur aan te gaan.
    geniet ervan en ik blijf jullie volgen
    gr,tanta emmy